• idsert.masseert@gmail.com

Tibetaanse Theetegel

Tibetaanse Theetegel

 

Tijdens de Tangdynastie [618-906 de gouden eeuw van thee] was de geperste thee de meest gebruikelijke theesoort. De jonge theebladeren werden na het plukken gestoomd, gekneusd en tot een pasta geroerd met pruimensap, dat diende als een natuurlijk bindmiddel. Deze pasta werd vervolgens in vormen gedaan, tot blokken geperst en droog gebakken.

Deze methode was een gemakkelijke manier om een Chinese thee op te slaan en te vervoeren. De compacte blokken vielen niet uiteen en behielden hun smaak. Dit deed men tot +/- 1368.

Tot de ming-dynastie [1368-1644] diende de theetegel ook als betaalmiddel.

In Tibet is thee een heilig offer en wordt de thee met grote zorg bereid. Voor het maken van de zoutige groene thee wordt een stukje van de theetegel afgebroken of geschraapt en enkele minuten in water gekookt, waarna de vloeistof vermengd wordt met geitenmelk en/of jakboter en zout. Deze traditionele Tibetaanse theedrank wordt Tsampa genoemd. De thee wordt geserveerd met een platte gerst- of tarwekoek.

 

Hedendaagse recept: thee afschrapen boven kokend water en enkele minuten koken daarna ui, gember, sinaasappelschil of pepermunt erbij en klaar is de thee om te drinken.

Eigenschappen Theetegel:

Voorkant:   afdruk van een tempel.

Achterkant: verdeeld in blokjes die diende als betaalmiddel.

Gewicht:     1125 gram.

Oorsprong: Tibet.

Bron tekst: IvE–  De Theetuin   01-02-2001